Wat verstaan we onder Seksuologie?

Seksuologie is de wetenschap van relaties en seksualiteit. Je kan bij de seksuoloog terecht met alle seksuele vragen, zorgen en problemen. Het is voor de meeste mensen niet evident om hulp te zoeken wanneer ze seksuele klachten ervaren.

Seksualiteit is immers een zeer intiem onderdeel van ieders leven. Hierover praten, zeker wanneer het niet volledig loopt zoals je wil, is een grote stap. Toch is het belangrijk om vroegtijdig hulp te zoeken, omdat seksuele problemen een enorme invloed kunnen hebben op het algemene welzijn van een persoon en eventueel de partner. Vind je de drempel om over jouw seksuele problemen te praten nog te groot? Vraag dan een eerste verkennend gesprek aan, waarin ik een antwoord kan bieden op al je vragen en zorgen omtrent een begeleiding bij de seksuoloog. Een gesprek hoeft dus niet altijd de aanleiding te zijn tot de opstart van een therapeutisch traject, maar kan ook louter informatief zijn.

Een traject bij de seksuoloog bestaat zoals elke therapeutische begeleiding, uit gesprekken. Ik neem de eerste gesprekken uitvoerig de tijd om de persoon die bij mij op gesprek komt te leren kennen in zijn totaliteit, zodat er voldoende wederzijds vertrouwen is om samen een traject aan te gaan. Je kan individueel of als koppel op gesprek komen. Op het einde van het eerste gesprek bespreek ik met de cliënt(en) het verdere verloop van de afspraken. Zo kan er in samenspraak met de cliënt gekozen worden om een volgende afspraak in te plannen of om indien nodig toch door te verwijzen naar een andere specialist. Het aantal sessies is afhankelijk van het proces en de problematiek van de cliënt.

Bij de seksuoloog vinden geen lichamelijk onderzoeken plaats. Indien nodig kan hiervoor doorverwezen worden naar de huisarts of gynaecoloog. Doorheen de begeleiding kan de seksuoloog wel oefeningen meegeven om thuis uit te voeren. De ervaringen die je thuis opdoet, bespreken we samen tijdens de sessies om te kunnen bouwen aan een voldoening gevend (seks)leven. Het welzijn van de cliënt staat voorop. Ik werk steeds op het tempo van de persoon die voor me zit, wat betekent dat ik nooit iets zal opdringen als de betrokken persoon er nog niet klaar voor is. 

Net zoals andere therapeuten, is een seksuoloog gebonden aan het beroepsgeheim. Alles wat binnen de therapeutische ruimte besproken wordt, valt onder de geheimhoudingsplicht. 

Waar kan de seksuoloog bij helpen?

-        Pijn bij het vrijen of andere seksuele handelingen

-        Geen of verminderd seksueel verlangen (zin in seks), verschil in seksueel verlangen tussen partners

-        Erectieproblemen

-        Moeilijk of niet kunnen klaarkomen, te snel klaarkomen

-        Zorgen omtrent seksuele voorkeuren

-        Zorgen omtrent seksuele oriëntatie

-        Seksueel misbruik, trauma

-        Zorgen omtrent pedofiele gevoelens

Een gesprek bij de seksuoloog duurt 50 minuten en kost 50 euro. Er is geen bankcontact aanwezig, dus gelieve contant geld mee te brengen naar een consult. 

Team

Wilt u een afspraak maken of meer informatie inwinnen?
Ons team helpt u graag verder.
Gelieve hiervoor contact op te nemen via (+32) 16 41 42 42 of secretariaat@medischcentrumrotselaar.be