Wat verstaan we onder Orthomoleculaire geneeskunde?
De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.
De orthomoleculaire therapie streeft ernaar om via de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.
Door middel van een vraaggesprek (en eventueel bijkomend onderzoek) wordt de oorzaak van een bestaande klacht gezocht. Op basis van deze informatie wordt een persoonlijk voedingspatroon uitgewerkt. Men biedt het lichaam de voedingsstoffen die het op dat moment nodig heeft om te kunnen herstellen en een optimale gezondheid te bekomen.
Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn om , naast een voedingspatroon op maat, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen bevatten een hoog gehalte van stoffen die in beperkte hoeveelheid ook in de voeding voorkomen: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.
Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen probleemloos worden gebruikt naast andere behandelingen zoals de reguliere geneeskunde, osteopathie, acupunctuur of homeopathie. Het adviseren ervan vereist echter voldoende kennis omtrent interacties, eventuele bijwerkingen, e.d. De behandelend arts of gezondheidsprofessional kan u hiervoor doorverwijzen naar een orthomoleculair therapeut.
Orthomoleculaire therapie biedt ondersteuning bij:
vermoeidheidsklachten
bvb. burn-out, CVS
verminderde weerstand
bvb. klierkoorts, sinusitis
maag- en darmklachten
bvb. constipatie, diarree, reflux
emotionele problemen
bvb. stress, depressie, burn-out, ADHD
slaapproblemen
bvb. in- en/of doorslaapproblemen
hoofdpijn
bvb. migraine, spanningshoofdpijn
gewichtsbeheersing
bvb. afslanken
metabole stoornissen
bvb. diabetes, te hoge cholesterol
gynaecologische en urologische stoornissen
bvb. candida, blaasontsteking, menopausale klachten, blaasontsteking
huidproblemen
bvb. eczeem, acne, psoriasis
gewrichtsklachten
bvb. osteoporose, reuma, artrose
allergieën en/of overgevoeligheden
bvb. lactose-intolerantie, coeliakie
gezondheidspreventie
bvb. anti-aging
Team
Ons team helpt u graag verder.
Gelieve hiervoor contact op te nemen via (+32) 16 41 42 42 of secretariaat@medischcentrumrotselaar.be